Sanasto A – Ö

AirTex Luja, verkkomainen ja siten erittäin hyvin ilmaa läpäisevä Dynafil-rakenne takaa myös korkeissa lämpötiloissa miellyttävän ilmankierron. Erittäin kevyt päällä, mutta tarjoaa moottoripyörätakin turvallisuuden. Ihanteellinen kuumina päivinä.
Aktiivinen ja passiivinen turvallisuus Aktiivinen turvallisuus torjuu onnettomuuksia ennalta, esim. heijastinmateriaalin hyvällä havaittavuudella. Passiivinen turvallisuus ratkaisee tositilanteessa, esimerkiksi hankauslujat ja kulutusta kestävät pintamateriaalit tai iskuja vaimentavat suojat.
Atso-väriaineet Pintamateriaalien värjäämiseen ei saa käyttää atso-väriaineita, jotka voivat muodostaa syöpää aiheuttavia amiineita.
c_changeTM Hankausta kestävää, elastista Dynatec 3-kerroslaminaattia. ”intelligente” c_change™ kalvon huokosten koko sopeutuu aina ulkolämpötilaan ja säätelee siten tarpeen mukaan vaatetuksen hengittävyyttä – lämpiminä päivinä se hengittää ja kylminä eristää.
CE-tarkastusmerkki CE-merkki (CE = Communauté Européenne) tarkoittaa, että tuote on EU-direktiivien turvamääräysten mukainen.
Cordura® 500/700 Nailonlankaa, joka koostuu 100 %:sta polyamidista. Katkaistut polyamidikuidut punotaan valmistuksessa uudestaan ja kudotaan kankaaksi. Sulamispiste on 210 ºC. Cordura® 700 on vielä repäisylujempaa.
DuPont Coolmax® DuPont Coolmax® sisältää onttoja kuituja, jotka siirtävät kosteuden kapillaariperiaatteella nopeasti iholta pois. Siten materiaali kuivuu 50 % nopeammin kuin puuvilla.
Dynafil Erittäin repäisylujaa polyamidilankaa, joka on vielä lujempaa kuin Cordura® 500/700. Kestää hyvin kuumuutta.
GORE TEX® Teflon-kalvo (PTFE/polytetrafluorietyleeni). Lukemattomat mikrohuokoset estävät suurten vesipisaroiden imeytymisen, mutta paljon pienikokoisemmat vesihöyrymolekyylit pystyvät läpäisemään sen. Kalvo on haaroittuvan rakenteen ansiosta myös täysin tuulenpitävä.
GORE-TEX® Armacor™ Erittäin repäisyluja materiaali, jossa on Kevlar® ja Cordura® kuitua, yhdistettynä GORE-TEX® 3-kerroslaminaatin ensiluokkaiseen ilmanvaihtomukavuuteen.
GORE-TEX® Performance Shell Pehmeiden tekstiilien, GORE-TEX® kalvojen ja erikoisvuorin yhdistelmä suojaa pysyvästi kosteudelta.
GORE-TEX® ProShell GORE-TEX® ProShell 3-kerroslaminaatti on perinteiseen GORETEX ® 3-kerroslaminaattiin verrattuna vielä 25 % hengittävämpi. Koska se on lisäksi tuulen- ja vedenpitävä, se takaa optimaalisen lämpötalouden. Kylmällä ilmalla ProShell vaatteet pitävät kehon lämpimänä, ja kuumalla ilmalla lämpötila pysyy miellyttävänä.
GORE-TEX® ja WINDSTOPPER® Ovat yrityksen W.L. Gore & Associates rekisteröityjä tavaramerkkejä. schoeller®-PCMTM on yrityksen Schoeller & Frisby Technologies rekisteröity tavaramerkki. DuPont Coolmax®, Cordura®, Nomex® ja Kevlar® ovat yrityksen DuPont tavaramerkkejä.
GORE-TEX®X-TRAFIT™ GORE-TEX® X-TRAFIT™ on 3-kerrosrakenne, jota käytetään ajokäsineissä. Käsineet ovat veden- ja tuulenpitävät ja hengittävät. Kaikki kerrokset on liimattu tai laminoitu yhteen. Vuori on liitetty kalvoon ja tämä edelleen nahkaan. Näin syntyy erinomainen otetuntuma, ja käsineet on helppo pukea ja riisua jopa sateella.
Hengittävyys Kuvataan teknisesti vesihöyryn läpäisyvastuksella (RET-arvo): mitä pienempi RET-arvo, sitä hengittävämpi materiaali.
Hiilikuitu Kuumuutta kestävä, lasikuitua kevyempi materiaali. Erittäin luja ja jäykkä.
Hydrofobinen käsittely Käsittely, jossa nahasta saadaan vettähylkivä. Tehdään BMW Motorradilla suuressa sammiossa huipputuotteen (3M ScotchgardTM) avulla. Optimaalisessa käsittelyssä vain nahkakuidut sulkeutuvat. Nahkahuokoset pysyvät kuitenkin auki, ja siten nahan hengittävyys säilyy.
Integraalikypärä Koko pään joka puolelta suojaava moottoripyöräkypärä.
Jethelm Moottoripyöräkypärä ilman leukaosaa ja visiiriä.
Joustotaitokset Pintakangas ommellaan aaltomaisesti joustomateriaalin päälle. Tuloksena saadaan tarvittava jousto, ja pintamateriaalin hankauslujuus ja turvallisuus säilytetään.
Kengurunnahka Hienommat nahkakuidut, lujemmat nahkakuituliitokset ja ohuempi nahan rakenne tekevät kengurunnahan paksumpaa naudannahkaa kestävämmäksi.
Keprotec Kevlar® ja PA-kuitujen sekoite, joka täydentää Kevlar® materiaalin erinomaisia ominaisuuksia joustavuudellaan ja hankauslujuudellaan. Käytetään vahvikkeena kaatumisessa erityisesti vaarantuvissa kohdissa (kyynärpäissä, olkapäissä, polvilla, peukalon tyvessä jne.).
Laminaatti Erilaisten materiaalien yhdistäminen lämpöliimauksella. Liima levitetään yleensä pistemäisesti tasaisin välein. Soveltuu eri ty i - sesti säältä suojaavien kalvojen kiinnitykseen. Voi olla myös vuorikangas- tai 3-kerroslaminaattia, ei ole välttämättä lämpöliimattu pintamateriaaliin.
Lasikuituvahvistettu muovi (GFK)/ hiilikuituvahvistettu muovi (CFK) Yksittäisiä kuituja (Aramid, hiilikuitu, lasikuitu) voidaan sekoittaa eri osuuksissa käyttövaatimusten mukaisesti. Erityisesti kuitujen suunta ja sijainti yhdisteessä saavat aikaan erityisominaisuuksia: esimerkiksi alhainen paino, korkea kestävyys, suuri jäykkyys ja pieni lämpölaajeneminen, hyvät lämpöominaisuudet.
Moottoripyöräilyyn sopiva leikkaus Leikkaus mukailee ajajan asentoa istuttaessa moottoripyörän päällä: eteen viedyt hiha-aukot, kaartuva hihojen ja lahkeiden leikkaus sekä lukemattomat yksityiskohdat.
Muotoilu BMW Motorradin muotoilun periaatteina ovat klassiset muodot ja värit. Mottona: ”Form follows function”.
Nahka Nahoissa on eroja. Käytämme ainoastaan parhaita nahkalaatuja. Vain Euroopan alppialueilla tuotetut vuodat – ja niistäkin ainoastaan laadukkaimmat nahat – kelpaavat takkeihimme ja housuihimme. Vähimmäispaksuus: 1,2 mm. Usein myös enemmän. Hankauskestävyys on siten huippuluokkaa.
Nappanahka Uloin pintanahka. Sileä, himmeästi kiiltävä ja pehmeä pintarakenne.
Nikkelittömät oheistuotteet Kaikki käytetyt napit ja vetoketjut ovat nikkelittömiä ja siten täysin ihoystävällisiä.
Nomex® Aramid-kuidusta valmistettu, erittäin hyvin kuumuutta kestävä materiaali.
Nupukkinahka Erittäin hengittävää nahkaa. Nahan pinta on saatu hiomalla samettimaiseksi ja hyvin pitäväksi.
Offroad-kypärä Moottoripyöräkypärä, jossa on leukaosa ja lippa, mutta ei visiiriä.
PCP/CP Pentakloorifenoli (PCP) liitettiin 14.10.93 Saksan kemikaalikieltoasetukseen, ja sitä saa käyttää nahassa ainoastaan asetuksessa säädetyn enimmäismäärän 5 mg/kg mukaisesti.
ProFoam Viskoelastinen vaahto, joka kovettuu törmäyksessä. Sillä on erinomainen iskunvaimennuskyky kaikissa lämpöolosuhteissa.
ProSafe Polyuretaanivaahto, jonka ytimen solurakenne on avoin ja pintarakenne suljettu. Kestää hyvin ympäristökuormitusta. Käytetään suojissa.
schoeller®-PCM™ Avaruustutkimuksesta lainattu materiaali, joka kykenee erityisten parafiinikapseleiden ansiosta varastomaan lämpöä ja luovuttamaan tämän lämmön kylmässä. Näin on mahdollista tasoittaa lämpötilan vaihtelua parhaalla mahdollisella tavalla. Seurauksena on erittäin miellyttävä olo säästä riippumatta. Toimii ihanteellisesti lämpötila-alueella 5 – 25 °C.
Serafil Erittäin repäisylujaa ompelulankaa. BMW Motorrad käyttää ajopuvuissa vain tätä lankaa.
SilverFunction Tekstiili, johon on ionisointiprosessissa yhdistetty pysyvästi hopeaa. Bakteereja hylkivä. Vähentää siten haitallisia hajuja, tasaa lämpötilaeroja, antistaattinen. Materiaali kykenee myös siirtämään tehokkaasti kosteutta.
Stormcuff® suojaresori Hihansuun sisäpuolelle ommeltu suojaresori, joka estää tuulen ja veden pääsyn hihan sisälle.
Taslan Yleisnimitys kankaille, joiden polyamidikuidut on höyrykäsitelty. Tällöin kuidut laajenevat ja pehmenevät. Ne säilyttävät kuitenkin tuulen- ja vedenpitävyytensä sekä hengittävyytensä.
TFL® Cool System Cool-teknologiaa käytetään tummissa nahka- ja tekstiilivaatteissa. Erityisen valmistusmenetelmän ansiosta auringonsäteet heijastuvat samalla tavoin kuin vaaleista vaatteista. Pintamateriaali ei lämpene niin voimakkaasti, ja ylikuumenemisen vaara pienenee huomattavasti.
Venturi® BMW Motorrad käyttää laminaattina tätä hengittävää, tuulen- ja vedenpitävää kalvoa sen alhaisen painon vuoksi. Se on erittäin miellyttävää, kevyttä ja mukavaa materiaalia. Kalvo kestää vedenpainetta 10 m asti.
Z-Liner Z-Liner-kalvoa ei ole laminoitu kiinni suoraan pintakankaaseen, vaan se on välivuori pintakankaan ja varsinaisen vuorikankaan välissä.